Skip to main content

Bharathiya Traditional cooking methods- Green and Sustainable Cooking


A peep Into Green Cooking and sustainability through Rich Bhārathiya ancient culinary practices.

 

Tamil Nādu(தமிழ்நாடு) is one of the southern states of India, which is known for its rich culture, heritage, Traditions, Music, Art and Architecture. Traditional, culinary and its strict preparation methods have a distinct space and many of them still stand as signature dish in modern culinary feats. Here I have discussed in brief about “Urukai” and Tamil Brahmin Filter Coffee.

 Here, I chose to talk on Sustainability aspect of Traditional cooking and preservation methods.

 “Green Cooking and sustainability” imply yields and products that are commendatory to the environment promoting sustainability. In the yesteryears, food and consumables were brought by Local sourcing, nature connected cooking and non-synthetic farming and were of Minimal waste. One aspect of minimal waste is “Preservation” of food.

 

The process of food conservancy was(is) again a simple process, with ingredients around us in day-to-day life. Here, I want to talk about ஊறுகாய் – “Ürukāi

  According to the history of pickles, which are native to India, were first pickled in the Tigris Valley (Wayanad) in 2030 BCE.

My grandma, Amma usually prepare pickles with the brine – usually salt water, turmeric, gingelly oil and dry chilies this is stored in stone pot (Kalchatti) and serve with wooden spatula. I remember seasonal vegetables like Māvadu (tender baby mangoes), uppunārtahi (Citron in salt) were prepared in summer and used through the year.

Preparing Pickle at home is one of the habile skills in India and is known by different names across the country – Uppinakaayi in Kannada, Pachadi in Telugu, Ürukāi in Tamil, Uppillittuthu in Malayalam, Loncha in Marathi, Athanu in Gujarati, and achar in Sanskrit and later in Hindi. Generally, these delectables are most available side dish in every household. These pickles survive for long periods without any synthetic preservatives.

Here I have to mention dome soul filling delights prepared by my (Pāti) Grandma and Amma (Mom) – Māngai (Semi Ripen Mango) Thokku, ( Baby mangoes )Māvadu stored in kachitti a stone vessel ( Kal satti), Māhālikizhangu (Root of Decalepis hamiltonii pickles. Each one has unique preparation method.

Pickling has evolved into a culinary art, and is a core in Indian cuisine made from a variety of spices, oils, sweeteners, and vegetables. Ancient Indian knew economics of conservation by prolonging life for food and thereby aiding minimal waste generation. Event today ever household A pickle is always sought after as a tasty accompaniment for rice with curd or buttermilk.

This Article is published to promote awareness under - Project Tvaṣṭā (त्वष्टा) - An Initiative of Thai(தை) Trust, Madurai

 

A publication on Thai's News letter



You can also read on :

https://lnkd.in/giutb8NJ
https://lnkd.in/gbVCmqV4



Comments

Popular and Most Visited Post

பெயர் சூட்டல் - नामकरणम् - A causal talk

  “அம்மா விஷயம் தெரியுமோ? நம்ம சுகவன அண்ணா , கொழுந்தனின் பையன்னுக்கு வரன் அமஞ்ஜியிருக்காம் , பொண்ணு  பேரு அவையாம்பாள்   @ ஸ்வேதா னு சொன்னா” என்று சேதி சொல்லிண்டு உள்ளே வந்தார் ஸ்வாமிநாதன் மாமா.  “பொண்ணாத்துக்கார மயிலாடுதுறையா ?” என்று வினவினாள் லலிதா மாமி சுவாமிநாதனின் அம்மா. “நோக்கு எப்படி மா தெரிஞ்சுது” என்று ஆஸ்ச்சர்யமா கேட்டார் ஸ்வாமிநாதன்.” அம்பாள் பேரு - அழகா கொழந்தைக்கு வெச்சிருக்காளேடா!” என்றாள் லலிதா மாமி. “உனக்கும் கூட நம்ம குலதெய்வம் சுவாமிமலை சுவாமிநாத சுவாமி பேருதானேடா வெச்சிருக்கு” , அது தானே வழக்கம் என்றாள். ஸ்வாமிநாதன் சிந்திக்கலானார் . ஆம் , அவர் பார்யாள் பெயர் பர்வதவர்த்தினி @வித்யா . அவா  ராமநாதபுரத்துக்காரா .இப்பொழுது Second generation சென்னைவாசிகள். ஸ்வாமிநாதன் என்னவோ வித்யா மாமியை இன்று வரை “வித்து(विधु).… வித்து(विधु)” என்று இருந்த நாலெழுத்தையும் சுருக்கி செல்லமா கூப்பிட்டு கொண்டிருக்கிறார்!  குளித்து சந்தி பண்ணிவிட்டு இட்லி சாப்பிட உட்கார்ந்தார் ஸ்வாமிநாதன். இந்த லோகமே விரிந்து தட்டையாக்கி விட்டாலும் நம்ம ஸ்வாமிநாதன் மாமா சந்தி பண்ண...

One Nation One Subscription (ONOS) – Ministry of Education, The Government of India

  One Nation One Subscription –   Ministry of Education, The Government of India India has a rich intellectual heritage that spans millennia from as early as 5000 BCE. Ancient knowledge was transmitted orally during numerous subsequent generations so far and only in the recent millennium, the existing knowledge is being archived in written form. The wisdom and knowledge that have emerged on the soil of India is rooted in the Vedas passed through generations. I am on continual interdisciplinary study bridging the ancient wisdom and knowledge to the present technology transformations. My research work is more of study, systematic inquiry and observation of ancient science and literature, in Tamil and Sanskrit and interpreting results in English, which is methodical yet far away from single-factor foci. I have to work on different search interfaces, including physical library visits to search for books, Journals, Interpretations and reference case points. Persistence....

விண்ட அதிரசம்

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­ வாசலில் கேட் சப்தம் …, அடுத்து  ரேழியில் அரவம்...  “ மாமி …” என்று கூவி கொண்டே ராஜி மாமி ஆஜர ். காலை 11 மணி session இது . The women of every household would meet in a common place to spend time or do some job together. ராஜலக்ஷ்மி @ ராஜி மாமி எங்க தெரு வாசி. அவாகம்  தான் கோடி ஆகம் . அப்புறம் பெரிய தரை கிணறு இருக்கும் . நான் சின்னப்போ , பல நா ள் அங்கே தான் உலகம் முடியறதுனு   நெனச்சிண்டிருந்தேன்! அவ்வளவு பெரிய கிணறு . The street ended there. எங்கப ்பாட்டி ராஜி மாமி வீட்டை தெலுங்காள் ஆகம் னு சொல்லுவா . அவாத்து நிரந்தர வாசகர்கள் - பத்மா மாமி - ராஜி மாமியோட மாமியார்- பத்மா , வெங்கட்ராம ண  ஐயர் – ம ாமனார் , அவரோட அம்மா சீத்தம்மா ( பாட்டி ) , ராஜி மாமி ஆத்துக்காரர் சந்திரசேகரன் , and floating population - அடிக்க டி turn போட்டுக்கொண்டு வந்து போகும் ஆறு நாத்தனார் குடும்பங்கள் - இது தான் ராஜி மாமி ஆகம் . அப்போதெல்லாம் , அநேக ஆகங்களில் நித்ய கல்யாணம் , பச்சைத்தோரணம் தான் . இப்போ ராஜி மாமி   11 ம...